Cserelapi (Cserealjai református ifjúsági havilap)

"Az ajándékozó bővelkedik,és aki mást felüdít, maga is felüdül."
/Példabeszédek 11, 25/

2010. július 19., hétfő

Áhítat

Áhítat

„Mi hasznára van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de a lelke kárát vallja?" Mt 16,26.

Nyár van. Voltál már strandolni? Lubickoltál már egy jót a barátaiddal? Szeretsz fejest ugrani? És? Milyen volt? Vagy megengedtél magadnak egy kiruccanást, egy-két hét nyaralást? Külföld… belföld? Naaa, merreeeee?? Milyen volt? Hol jártál? És még merre mész, hová kívánkozol? Megengedtél magadnak egy jó fagyit? Egészségedre!

Figyeled, ugye, hogy mennyi és micsoda vágyak, álmok, kívánságok hajtanak előre… időnként elemi erővel tör fel a kívánság, hogy valami finomat egyél… hogy különleges legyen a ruhád… tetszetős és trendi a külsőd, alakod. Amíg tini vagy, perzsel a vágy, legyen egy jó BMX-ed, egy újabb fajta görid… aztán pár év, és jó lenne majd, ha lenne ilyen vagy olyan autód… Belső erők hajtanak, hogy vásárolj, gyűjts, szépítkezz… aztán kicsit besegít ehhez még a reklám-özön… azt mondják benne, hogy egyet kérsz és kettőt kapsz. Ettől megjön a kedved, elszédülsz, célba veszed, hogy megszerezd… Azt is mondják, hogy kell neked mágneses derékalj és Calgon vízlágyító is…

Tyűűűű… mennyi minden! És ezzel azt mondja neked, nekem, nekünk a világ: az vagy, amid van! Ha vásárolsz, boldog leszel! Ha sok mindened megvan, tiéd a világ!

STOP! Itt szólal meg az Ige: „Mi hasznára van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de a lelke kárát vallja?"

Figyeljünk oda jól Jézus e szavaira. Ez nemcsak az emberi bölcsesség következtetése, mely azt mondja: mit ér kincseket felhalmozni, ha az ember amúgy is meghal?

Jézus mondása sokkal mélyebb. Ahhoz, hogy megértsük, nézzük meg, mit ért a „lélek" szón. Ez itt nem a testtől különböző szellemi lelket jelöli, jelentése sokkal tágabb: életet, létet, személyt jelent. A „lelke kárát vallja" kifejezés így ezt jelentheti: zárva találja az örök életre vezető kaput, elkárhozik. Ha az ember elveszíti lelkét, akkor semmi, az egész világ sem segíthet rajta. Hogy dolgokat, tárgyakat, anyagi javakat szerzünk meg - emberi, földi életünk része. Gyakran előfordul azonban, hogy bizonyos határokat túllépve teljesen ez köti le az embert. És itt van a hiba!

Legfontosabb: hogy élek! Létezek, lélegzek, élet van bennem! Az ember Istennel való közösségre van hivatva már itt a földön is, utána pedig az örökkévalóságban, a másik életben. A birtoklás nem annyira fontos. Ha az ember reggeltől estig azzal foglalkozik, ami másodlagos, akkor megfordítja az értékrendet és elhanyagolja azt, ami az alapvető és a legszükségesebb. Jézus ezzel nem arra tanít bennünket, hogy vessük meg a világot, hiszen az Isten műve. Arra viszont igenis figyelmeztet, hogy ne a földi javak töltsék ki életünket, hanem úgy használjuk őket, hogy ne vegyék el szívünkben Isten helyét.

Jézus kinyitja szemünket és megmutatja nekünk rövid életünk valódi dimenzióit. Ez az élet vándorlás, utazás egy csodálatos cél felé. Nagy hiba lenne leszűkíteni a földi dolgokra, megállni a földi dolgoknál. A földi élet be fog fejeződni számunkra egy napon, és ha csak a mulandó dolgokhoz ragaszkodunk, akkor el fogjuk veszíteni azt a másik életet is.

Az időben kell előrehaladnunk, de úgy, hogy szívünk az örökkévalóságban van lehorgonyozva.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy hálát adhatok minden nap, mindenért Istennek. Hogy kereshetem lelkem javát: mégpedig azzal, ha "lelki" életemet is komolyan veszem. Járok a gyülekezetbe, betartom a csendes időket, egyénileg és közösségben is imádkozom, olvasom az élő Igét - még vakációban is, nap-mint nap. De leginkább azzal éltetem a lelkem, ha szeretek. Szeretni, minden körülmény között. Elsőként szeretni, ellenségeimet is szeretni, mindenkit szeretni. Vagyis azt tenni, amit szeretnénk, hogy velünk is tegyenek úgy az emberek.

Szénégető István - lelkipásztor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése