Cserelapi (Cserealjai református ifjúsági havilap)

"Az ajándékozó bővelkedik,és aki mást felüdít, maga is felüdül."
/Példabeszédek 11, 25/

2011. január 25., kedd

Bibliai könyv

Ruth könyve

Ruth könyvét a héber irodalom egyik mesterművének tekintik. Műfaját tekintve novella. A végleges formáját az Kr.e. az 5. sz-ban elnyerő könyv a bírák korának néhány eseményét ábrázolja. A Bírák könyvében az egész nép életét érintő kérdések jutottak szóhoz. Hősökről, hőstettekről, Isten segítő, mindent legyőző erejéről olvashatunk. Ruth könyve ezzel szemben csupán egy özvegyasszony és menyének története. Cselekményében egy család történetét követhetjük nyomon. Hogyan lesz özveggyé Naómi, hogyan veszti el ezek után két fiát is, és hogyan lesz egyetlen társa egy idegen nép közül származó menye.
Négy fejezetben áll előttünk a történet, mely négy színnek felel meg. Az elsőben a családi tragédia leírását olvashatjuk. A magánytól Naómit a moábita menye menti meg. A második fejezet Ruth alázatáról és szorgalmáról szól. A mezőn dolgozik, az aratók után szedi az elmaradt gabonaszálakat. Mindezt egy rokon földjén teszi, akinek feltűnik Ruth állhatatossága. A harmadik fejezet a fordulópont, amikor egy ószövetségi törvény szokása szerint Ruthot a legközelebbi rokon, Boáz feleségül kéri. A negyedik fejezetben a törvény érvényesítése található, majd pedig egy nemzetségtáblázat, mely Dávid egyik felmenőjeként mutatja be Boázt és Ruthot.
Egy olyan történet ez, amelyből a mindennap embere erőt meríthet. A gondok, a nyomorúság, a gyász és a betegség között is kitartó állhatatos ember cselekedetét nem kerüli el Isten áldása. Ruthnak más földjén, egy számára idegen nemzet tagjai között kellett dolgoznia. Végül a sok kitartás és hányattatás után jóra fordul a sorsa Naómival együtt. Bátran várhatjuk Isten áldását munkánkra, még akkor is, ha minden kilátástalannak tűnik. A becsületes, kitartó helytállásnak gyümölcse lesz.
A könyv egy érdekessége, hogy egy nemzetségtáblázattal végződik, mely Dávid felmenőit mutatja be. Máté is említi Ruthot Krisztus nemzetségtáblázatában (Mt 1,5). Olvassuk a könyvet! Isten erősíteni akar általa, s közben azt is megtudhatjuk milyen nemzetségből származott Dávid és József, Jézus anyjának férje.
Kató F. Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése