Cserelapi (Cserealjai református ifjúsági havilap)

"Az ajándékozó bővelkedik,és aki mást felüdít, maga is felüdül."
/Példabeszédek 11, 25/

2011. március 26., szombat

Recept?

Kóstolhatunk olyan ételeket, amelyeket majdnem mindenki szeret. Ilyen például a sült krumpli, csoki, fagyi, grillcsirke, gyümölcssaláta stb. Ha megfelelő az időzítés, nagy örömöt tudnak szerezni nekünk. Képzeljük el magunkat egy forró nyári napon. Valaki felajánl egy fagyit… Vagy egy forgalmas, rohanós nap után éhesen hazaérünk, és kedvenc ételünk illatát már a bejáratnál érezhetjük. Igen, vannak ilyen „tökéletes pillanatok”.

Sokan megírták, megénekelték már a tökéletes nő receptjét is:

„Egy kicsit angyal legyen,/egy kicsit démon,/egy kicsit csalfa legyen,/egy kicsit hű,/egy kicsit formás legyen,/egy kicsit vékony/egy kicsit okos legyen,/és gyönyörű!” (Hot Jazz Band)

vagy:

„Lehet szőke, lehet szép/Lehet festett, mint egy kép./Lehet barna, lehet kék/Varrjon, mint egy varrógép./Lehet okos, mint egy férfi/Dupla ágyban el fog férni./Lehet csendes, mint a sír/Mindent megkap, amit kér./Asszonyt akarok/Asszony kell nekem./Meleg száj, tiszta ing/Asszony kell nekem./Minden délben jó ebédet/Ő főz majd nekem./És ha este nem lesz fáradt/Hozzábújhatok/Megáld majd egy szép gyerekkel/Ki olyan, mint én vagyok./Lehet hideg, mint a tél/Folyhat benne török vér/Tőlem lehet harisnyás/Úrinő vagy iskolás.” (P. Mobil)

vagy:

„Lányok meg szét az utcán,/járnak, mint Isten ujján/Záródik fényesen a marok./A szél csak fúj, az őrült, és aki túl elszédült,/A szél most szétfújja a városban szanaszét./Én talpig télikabátban,/nagy, nehéz boldogságban,/a lányok meg túlvetkőzték maguk.” (Cseh Tamás)

vagy:

„Természet tündérei, szeszélyesek és kiszámíthatatlanok,/De igazabbak a meddő gondolatnál,/A büszke hazugnál,/A csontos, ijesztő, gyilkos férfinál.” (Kosztolányi Dezső)

vagy:

„Óh, nő- kergető, fényes Hazugság,/Küldd el hozzám asszony- húgod,/A csalót, az élet- pusztítót/A drágát, szüzet, hazugot.” (Ady Endre)

...és folytathatnám.

Csakhogy a nő nem egy recept terméke. És mégis sokkal jobban tud „esni” egy nyári napon, mint egy fagyi, sőt, fokozza és kellemessé teszi a forróságot. Egy nehéz nap után nyugtatóbb érezni már a bejáratnál a nő illatát, s ha még vacsorát is készített, hm…

A lényeg: nincsen receptünk. Tehát nem biztos, hogy szükséges az a receptszerű egy szál virág március 8-án, de lehet, hogy mégis. Lehet, hogy szeretjük a rózsát, de lehet, hogy más a kedvenc virágunk. Lehet, hogy csókot szeretnénk ölelés helyett, lehet, hogy fordítva. Talán a napsütésben szeretünk sétálni, talán az esőben. Lehet, hogy „igen” a válaszunk, lehet, hogy „nem”, vagy „nem tudom”. Fűszerezni lehet mosollyal, hallgatással, kacsintással, simogatással, kézfogással, lehelettel, de lehet, hogy fűszer nélkül leszünk a legkívánatosabbak.

Jó „étvágyat”!

Molnár Beáta (Molnárka.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése